Anadolu Forum

Tam Versiyon: Gazoz Kapağı Politikası
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Milliyet'te yayımlanmış bir röportaj. Devrim Sevimay sormuş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik cevaplamış. Soru ve cevaplar Mavi Marmara ile başlıyor. Nihayetinde gelinen nokta 'antisemitizm'. İşte ibretle okunacak cevaplar: Siz Türk siyaseti üzerine araştırmalar yapmış, siyasetin de merkezinden gelen birisiniz. Gözleminiz nedir; İsrail hata yaptıkça altlara itilmiş antisemitik duygular mı açığa çıkıyor? Yapılan her hata o uyuyan duyguları mı uyandırıyor?

Ben aksini düşünüyorum. Biliyorsunuz, mesela 1940'larda Cevat Rıfat Atilhan'ın antisemitist kitabı Türk ordusu tarafından satın alındı ve 50 bin adet orduya dağıtıldı. Ve bu da devlet eliyle yapıldı. Antisemitizmi esas alan kitaplardı bunlar. Cevat Rıfat Atilhan'dan bugüne Türkiye'de birçok antisemitist gelmiştir. Türkiye'de antisemitizmin bir geçmişi var. Fakat bizimle birlikte antisemitizm falan yok. Aksine bakın Sayın Başbakan'ın bu çıkışları olmasa Türkiye'de antisemitizm daha çok artar.

Yani bir anlamda şişede biriken gaz mı kaçırılmış oluyor bu sayede? Elbette, halk şöyle düşünüyor, "Verilmesi gereken tepkiyi benim devletim veriyor zaten." Ve sakinleşiyor, öyle mi?

Ve sakinleşiyor, çünkü "Benim adıma Tayyip Erdoğan konuşuyor" diyor. (.....) Eğer asıl bugün iktidarda Ak Parti değil de başka bir parti olsaydı ve bu olaylar cereyan etseydi, var ya Ak Parti'nin bu tutumu, bu dış politikası olmasaydı, inanın Türkiye'de antisemitizm daha çok artardı. Bu söylediğim çok önemlidir, bunu hiç gözardı etmeyin. Çok fazla yorum götürmeyecek kadar açık aslında her şey. Lakin illa bir yorum yapmak gerekiyorsa, söyleyebileceğimiz tek şey var: Evet, Başbakan'ın söylemleriyle 'şişede biriken gaz'ın alındığı doğrudur. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in bu tespitleri hem oynanan oyunun adını koymakta, hem de iktidarın gerçek yüzünü göstermektedir. Oyunun adı gazoz kapağı oyunu. Anlıyoruz ki iktidarın dış politikası 'gazoz kapağı' politikası; Tayyip Bey'in açıklamaları da meğer sakinleştirici hap misaliymiş. Meğer her şey şişedeki gazın alınması ve gelişmeler karşısında milleti sakinleştirme üzerine kurgulanıyormuş.

Kulis ANKARA - MİLLî GAZETE
Referans URL